FUKAMURA

I am not the one who would judge the restaurant by its interior but even I should admit – from the outside Fukamura does not look particularly inviting. And take away sloppy origami hanging here and there, and maneki-neko (“fortune cat”) poster – and there would be nothing Japanese left in the decor. On the other hand, as soon as we entered the premises, we were greeted by the head chef – Daisuke Fukamura – and his team (altogether there were only 3 of them). And as unpretentious as the design is, the ambiance is certainly welcoming.

IMG_2057
Menu is short but extensive. All-time favorites – maki rolls, yakisoba, tempura and flamed nigiris – are there, only in the hands of a chef who once worked in Koy Shunka even the simplest flavors re-emerge afresh. Sushi rice is so soft – it literally melts in your mouth. Signature rainbow roll – is just as delicious as it is beautiful – topped with flowers and fried sweet potato shavings. Yakisoba noodles – with chunks of shrimp and fatty bacon, and chopped green onion to add spiciness to rich sauce. As a daily special we were offered salmon tataki – with smooth, both in flavor and texture, cauliflower puree which paired nicely with melty fish.

IMG_2072

But the highlights of the dinner were definitely toro and squid sashimi. Toro – which refers to fattier belly part of bluefin tuna – was pleasantly oily and soft. Squid delivered crispy and pure body, with a dash of sea salt on top to enhance its delicate taste.

Reservation for dinner is highly recommended, as there are only some 10 tables. And also, as more people come in, the service does slow down a bit. But this might be the only disadvantage to otherwise perfect dining experience.

Я не из тех людей, кто судит о ресторане по дизайну интерьера, но даже я должна признать, со стороны Fukamura выглядит не лучшим образом. Из японского здесь только разноцветные и не слишком аккуратные оригами, и постер с манэки-нэко (“кот счастья”). В то же время, как только пересекаешь порог, с тобой здоровается шеф-повар ресторана, и его скромная команда – всего из трёх человек – мелочь, которая, безусловно, располагает к уютной атмосфере.

IMG_2054
Меню достаточно небольшое, но всеми любимые роллы, темпура, якисоба и нигири – на месте. Шеф-повар ресторана в своё время набирался опыта в Koy Shunka, поэтому в его руках даже самые казалось бы обычные блюда преображаются. Рис для роллов просто тает во рту. Радужный ролл не просто вкусный, он еще и красивый – с цветами и стружкой жареного сладкого картофеля. В лапше “якисоба” в меру пряный соус приобретает дополнительную остроту от тонко-нарезанного зелёного лука. Блюдо дня – татаки из лосося – в котором воздушное пюре из цветной капусты прекрасно сочетается с нежнейшим лососем. Но всё-таки две самые яркие позиции в меню – сашими из торо и кальмара. Торо – брюшная часть голубого тунца – легко запоминается приятно маслянистой, мягкой текстурой, и интенсивным вкусом. Сашими из кальмара удивил нежным вкусом, который был прекрасно подчёркнут щепоткой крупной морской соли.

IMG_2074

Забронировать столик заранее – обязательно; насколько я помню, в ресторане их не больше десяти. И по мере того, как ресторан заполняется, обслуживание становится ощутимо медленнее. Но это, пожалуй, единственная незначительная претензия к ресторану.

Fukamura.  Carrer de Còrsega, 479.

Prices: Yakisoba 9€. Toro sashimi 21€. Squid sashimi 12€. Rainbow roll (8 pieces)  14€. Hosomakis (6 pieces) 5 – 8€.  Nigiris (2 pieces) 4.50 – 8€. Rioja crianza wine (glass) 3.50€.

Цены: Лапша “якисоба” 9€. Торо сашими 21€. Сашими из кальмара 12€. Радужный ролл (8 шт.)  14€. Хосомаки (6 шт.) 5 – 8€.  Нигири (2 шт.) 4.50 – 8€. Бокал красного вина Риоха Крианса 3.50€.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s