lunch at Angle

Ok, so here is the thing – I like to plan stuff. My workouts, when to do the laundry, or grocery shopping. And certainly being kind of obsessed with food, I always plan in advance… well, my meals. What to cook for lunch – or where to eat it.

Yesterday I had on mind to try menú del día in a traditional and simple restaurant. That kind of place where they serve half a jug of wine per person, huge golden paellas, grilled fish, or chunks of meat coated in gravy with a basket of home cut fries on the side. And probably on any other day, I would take it all. Probably I would even ask for dessert and coffee after. Then I might as well moan for the rest of the day of how much I ate – but the truth is, on some days you just want good, hearty food.

But yesterday was not one of those days for me. Suddenly the idea of a large meal, with 30-something degrees outside, was unbearable. So I was thinking – what would be the exact opposite of a humble and affordable lunch in a regular Catalan restaurant? That is right. A pricey high-class meal in a luxurious setting, executed by the team of a Michelin-awarded chef.

Angle. Carrer Aragó, 214.

Мне очень нравится составлять планы – будь то тренировки, покупка продуктов, либо уборка и стирка белья. И разумеется, так как еда – едва ли не моё основное хобби, мне, конечно, нравится планировать, что и где я буду есть в следующий раз.

Так вот, вчера у меня по плану был традиционный и простой ресторан испанской кухни. Ресторан, в котором обеденное меню обязательно включает пол-графина вина на человека, паэлью на первое, а на второе – рыба на гриле, либо щедрый кусок мяса в соусе, и тарелка жареного картофеля на гарнир.

В любой бы другой день такой вариант меня бы более чем устроил. Я бы даже не отказалась от кофе и десерта после. Потом, конечно, я бы весь оставшийся вечер ныла, что зря я столько съела – но иногда просто хочется поесть сытно и много.
Вчера же, наоборот – думать о еде в принципе, когда за окном плюс тридцать с небольшим, было физически трудно. И тут я подумала – в какой ресторан можно пойти за вкусной едой, но небольшими порциями? Ну, разумеется, в дорогой люксовый ресторан, меню которого было создано поваром с двумя мишленовскими звездами.

Angle. Carrer Aragó, 214.

The restaurant is located on the first floor of the Hotel Cram – the latter boasts 4 stars, elegant minimalist design and a terrace with marvellous views over the city. And it makes a perfect sense for a restaurant such as Angle to be here. Restaurant´s space is dominated by light colors and minimum use of decor. But it looks neither insipid nor overly sophisticated. Just the right amount of tradition and style.

Ресторан расположен на первом этаже отеля Cram – у последнего 4 звезды, элегантный дизайн, и открытая терраса с роскошными видами на город. Angle, безусловно, гармонично вписывается в атмосферу. В дизайне самого ресторана преобладают мягкие, спокойные тона, и минимум декораций. Идеальное сочетание традиции и стиля – скромно, но изысканно.

Lunch at Angle will cost you 50€ – neither drinks nor coffee are included. I know what you are thinking – I am crazy. Well, sort of – but not because I am paying this much for lunch. And honestly, when we are talking about haute cuisine – 50€ for a 6-course meal is a bargain. Another question is if you actually enjoy it. I know that I do.

Обеденное меню обойдется в 50 евро – напитки и кофе не включены. Я знаю, что вы сейчас подумали. И нет, я не сумасшедшая – ну, во всяком случае, не за то, что согласна заплатить столько за ланч. Всё-таки в данном случае речь идет о высокой кухне – и заплатить 50 евро за меню, которое включает шесть позиций, это совсем не дорого. Другой вопрос – нравится ли вам вообще высокая кухня. Мне, например, очень.

Lunch set consists of three appetizers, two courses, and a dessert. For each of the two courses and dessert you have two options to choose from. You also get to choose the bread – seeded, with olives, or french baguette – and there is a generous serving of salted French butter and extra virgin olive oil to go with the bread, too. I am pretty sure they are not charging for extra bread – I was asked at least three times if I would like more of it. I did – and on one side, mine, with olives, was so crusty, wholesome, and so delicious with a dab of butter on top… On the other – I still had six meals ahead of me, so I cautiously said “no”.

В меню включены три закуски, два основных блюда, и десерт. Основные блюда и десерт – на выбор из двух представленных вариантов. В самом начале Вам также предлагают выбрать хлеб – багет, с семечками или с оливками – к которому, в свою очередь, приносят соленое масло из Франции и местное оливковое масло. Дополнительную порцию хлеба Вам будут предлагать до конца, то есть, до десерта – и с одной стороны, да, мой хлеб с оливками был очень вкусный, хрустящий, и с тонким слоем масла сверху, настоящий деликатес… Но с другой стороны – мне предстояло шесть блюд, поэтому от второй порции я решила отказаться.

The first appetizer was a modern take on Bloody Mary. I was advised to eat the spoon first – tomato itself turned out to be refreshing, light, although chopped vegetables, and celery in particular, added a nice tanginess to it.
The liquid version was literally the essence of fresh tomato – sweet and savory at the same time, rather bold in flavor.

Первая закуска – небанальная интерпретация коктейля Bloody Mary. Желе на десертной ложке “взрывается” во рту, и раскрывает легкий, освежающий вкус томата. “Шот”, напротив,  запомнился насыщенным вкусом, щедро приправленным солью и перцем – ничего удивительного, что начинать предлагают как раз с желе, дабы не затмить его вкус.

IMG_2199

What followed next was my favorite dish of the set. It was a fried corn taco – and let’s face it, tacos are always good – filled with whipped foie. The contrast between crunchy taco and creamy, melt-in-your-mouth foie really made the dish stand out.

Следующее блюдо, пожалуй, полюбилось мне больше других. Во-первых, это тако – а тако, если спросить меня, всегда хорошая идея. Вот только в этой версии обжаренную кукурузную тортилью к тому же подают с нежнейшей, тающей во рту начинкой из фуа. Удивительное и беспроигрышное сочетание.

IMG_2202

Next appetizer – cured egg yolk with a selection of Iberian meats, on top of parmentier (think, really-really silky mashed potatoes). Salty, intense character of cured meats was further elevated by sweetness from soft egg yolk. Parmentier – neutral by itself – added volume to the dish and contrast of temperatures.

Последняя закуска – копченый желток и мясные деликатесы, на основе из  картофельного пюре. Характерный для мясных изделий интенсивный, солоноватый вкус приобрел новые оттенки вместе с мягким желтком. Пюре в плане вкуса ничем не удивило – но, безусловно, придало блюду объем и контраст температур.

IMG_2204

As a first course I opted for cannelloni with goat milk’s white sauce and truffle – as opposed to rockfish rice with cuttlefish and alioli. Cannellonis were delicious – with delicate veal filling and creamy sauce, and, of course, truffle’s distinctive aroma. I really enjoyed that truffle was not a prevalent flavor – but just a hint of it can definitely perk things up.

На первое блюдо выбор стоял между каннеллони под бешамелем из козьего молока и трюфелем и рисом с каракатицей и альоли.  Я выбрала каннеллони – и была приятно удивлена сочной начинкой из телятины, нежным соусом, и, конечно, узнаваемым ароматом трюфеля. Трюфеля здесь хватает ровно на то, чтобы приукрасить готовое и яркое само по себе блюдо – но никак не перебить его вкус.

IMG_2212
For the main dish I could choose either cod fish with mascarpone, kohlrabi and almonds, or roast guinea fowl with foie, eggplant textures and black garlic sponge cake. I would have taken the fish – but I was so impressed with the previous dish featuring foie, the “fried taco”, I was genuinely curious for its next interpretation. It did not disappoint. Guinea fowl was completely deboned, cooked, and filled with foie. The combination of dark meat, remarkably deep and rich, and palatable foie was superb on its own. But with added smokiness from the eggplant, and then unexpected sweetness from the sponge cake, the dish presented an array of flavors and textures which played together really well.

На основное блюдо выбор стоял между треской по маскарпоне, с кольраби и миндалём, и цесаркой, фаршированной фуа, с текстурами из баклажана и бисквитом из черного чеснока. Я всё ещё находилась под впечатлением от закуски “тако с фуа”, и мне было интересно, в каком виде фуа будет представлено в новом блюде. Птица была полностью очищена от костей и подана в форме рулета – щедро начиненным фуа. Глубокий вкус мяса, с характерно упругой текстурой, и, напротив, деликатная начинка превосходно дополняют друг друга. Добавить сюда пикантность баклажана и едва уловимую сладость от бисквита – и блюдо приобретает даже больше оттенков и ароматов, которые сочетаются и играют на контрасте друг с другом одновременно.

Although my dessert was explained as caramelized banana ice cream with ginger and chocolate – I felt ginger and cloves more than anything. The sponge cake instantly reminded me of French pain d’epices (literally, “spice bread”), and again, the spices were so strong, they overwhelmed the rest of the components.

Мой десерт был представлен как “мороженное из карамелизованного банана с имбирем и шоколадом” – но мне лично запомнился целым букетом пряных специй, который заставил вспомнить о французском pain d’epices (в буквальном смысле, “хлеб со специями”). Это не то, чтобы плохо – но, к сожалению, тот же имбирь, и гвоздика, затмили собой все остальные вкусы.

IMG_2223

To finish off I was given a set of petit fours – lime pâte de fruit (nice interplay between sweet and sour), marshmallow, mini plum muffin, and dark chocolate truffle with hazelnut crunch.

За десертом последовали птифур – ассорти мини десертом – мармелад из лайма, маршмеллоу, мини сливовый маффин, и трюфель из тёмного шоколада с пралине из лесного ореха.

IMG_2224

Like I said above, the drinks were not included – the large bottle of water was 3.50€, coffee – 2.00€. Wine selection is immense – bottles start from 20€, if I remember correctly.  Glass of wine (though you won’t find any in menu) can be as high as 7€.

Как я уже заметила выше, напитки в счёт меню не входят – большая бутылка воды обойдётся в 3.50€, кофе – 2.00€. Выбор вина безграничен – и если я не ошибаюсь, цены за бутылку начинаются с 20€. Бокал (в меню они не перечислены, но заказать можно) обойдётся дороже – вплоть до 7€.

It goes without saying that the service, from the very second you enter the premises, was impeccable. I did book the table one day ahead – but I don’t think it is necessary. On Monday lunch there were only 5 tables. The whole meal took only one hour and a half – and the last half an hour I was really just enjoying my coffee and studying two of this season’s degustation sets. One is 75€, and includes 10 dishes, and  the other, Gran Angle Menu, with some 12 items, is 100€.  Still, not so bad for a Michelin-recommended restaurant, if you ask me.

Я думаю, что и без лишних слов, сомневаться в высоком качестве обслуживания не приходится. Хотя я и заказала столик заранее, в будний день необходимости в этом нет – на момент моего визита, в обеденное время в понедельник, в ресторане было занято всего 5 столиков. Обед продлился ровно полтора часа – из них, кажется, последние полчаса я наслаждалась кофе и изучала два дегустационных сета, которые в Angle меняются от сезона в сезон. Один из сетов включает 10 блюд и обойдётся в 75€, следующий – который насчитывает уже 12 наименований – будет стоить 100€. Дорого – да, но только не для ресторана такого высокого уровня, на мой взгляд.

Advertisements

2 thoughts on “lunch at Angle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s