lunch at Somodó

A couple of weeks ago I made myself a promise – to limit my alcohol intake to no more than two glasses of wine per week. Doable considering I only drink wine when I dine out – and my current salary permits me to do it no more than twice a week.

Then I come to Somodó for lunch and when I say that I will have the red wine, the waitress brings a whole bottle.

Me: – But I am not waiting for any company.
Waitress: – Oh no, it is fine. Menu includes one bottle per person.
Me: – Well, damn…

Menu is theoretically nothing too fancy – a standard lunch fare of two courses, plus a dessert. Only in Somodó it includes a bottle of wine (I guess you could choose beer, or nothing at all – only WHY?), water (not tap), deliriously crusty bread, and coffee or japanese tea. For 20€ . You hear me? 20€! That, and well, the food itself – was out of this world.

A gloomy Japanese waiter who will greet you upon entrance is in fact Somodó’s head chef, Shojiro Ochi. Gloomy but you should also know how incredibly efficient he is – just imagine bringing out plates almost to an entire restaurant (and yes, with 99% probability it will be full – so book ahead), and directing the kitchen at the same time.

Shojiro has been living in Barcelona since 1979 and has definitely absorbed the best of Mediterranean gastronomy. Finesse of Japanese cuisine melded with wholesome generous local fare, is what constitutes Somodó’s gastronomic offer.

A8FFF59B-1D6E-4DD9-833B-F212C0F73725
Baby squid tempura / Кальмары с чернилами каракатицы в лёгкой темпуре

A small welcome tapa from the chef appears as a fried calamari ring. Only instead of calamari you get a surprising variation of a popular chipirones en su tinta – baby squid in ink sauce – fried in light flaky tempura. So simple but sinfully delicious – I definitely could have used more of these.

Fixed first course was announced as a salad of marinated mackerel with tomato sorbet. Mackerel was an absolute delight – with supple texture and clean, saline flavor, offset by sweet sorbet and a generous drizzle of fruity olive oil. Radishes and frisée salad at the same time contributed a nice crunch to the dish.

As my second course I chose monkfish with pork jowl – quite a revelation for me, considering I am not exactly a big fan of neither pork nor monkfish. But the combination of the two worked really well – pork jowl added a good amount of savoriness to the plate, without overshadowing lean flavor of the fish. I also enjoyed the use of pimentón which certainly perked the flavors up.

4B7C3C25-FBDE-4ED6-BEE8-C0F346E219E9
Monkfish, pork jowl / Морской чёрт, свиные щечки

Next came… a cheese course. I had sort of déjà vu – from that wine episode – because I did not recall ordering any cheese (given the opportunity I certainly would but there was no such option). Well, the cheese – served on a slice of fruit and nut bread with apple jam – appeared to be a pre-dessert. It was a semi-soft type, made from mixed milk (if I remember correctly), mildly flavored, and slightly nutty. The apple jam was also very good, with tiny chunks of the fruit – and without being too sweet, it paired nicely with the cheese.

E61AE9EB-833B-4A4D-AF50-1B0D72500E81
Cheese course – semi-soft cheese, fruit and nut bread, apple jam / Сыр из смешанного молока, хлеб с сухофруктами, яблочный джем

For the main dessert I had a cream of fresh cheese with candied fruit – it was, just like the name suggests, velvety with rich milky flavor. It was not exactly sugary by itself but with great amount of honeyed notes added by the fruit.

I was definitely impressed by the meal – and even more so, considering its price. On my way out chef Shojiro Ochi thanked me for coming – and I want to hope – gave me sort of a smile.

The whole meal took me a bit more than an hour, and, surprisingly enough, only two glasses of wine.

63BE3CFA-E7F9-475B-90E6-101E2E438943
Espresso has appeared with a side of homemade cookie / Кофе принесли с домашним печеньем

Пару недель назад я пообещала себе сократить количество потребляемого алкоголя максимум до двух бокалов вина в неделю. На первый взгляд, ничего сложного – вино я пью только в ресторанах, а моя текущая зарплата не позволяет мне ходить по ресторанам чаще, чем дважды в неделю.

И всё бы ничего, но в тот же день я отправилась на ланч в Somodó. И на мою просьбу принести красное вино, официантка открыла передо мной целую бутылку вина.
Я: – Вообще-то я никого не жду…
Официантка: – О ничего страшного, меню включает бутылку вина на человека.
Я: – Да ладно…

IMG_2266
For 20€ you get wine, water, bread and a generous serving of olive oil / Меню за 20€ включает бутылку вина, минеральную воду, хлеб и щедрую порцию ароматного оливкового масла

Чисто теоретически, само меню не представляет ничего нового – достаточно стандартное предложение из двух блюд и десерта. Только в Somodó кроме упомянутой выше бутылки вина (я думаю, что можно попросить и пиво, или вообще отказаться от алкоголя – вот только зачем?), меню также включает бутылку минеральной воды, невероятно хрустящий хлеб (это комплимент), и кофе или чай из Японии. И всё это за скромные 20€. Ах, и да, чуть не забыла – еда при этом просто потрясающе вкусная.

Угрюмый японский официант, который приветствует вас на входе, на самом деле шеф-повар ресторана – Шоджиро Очи. Угрюмый или нет, трудно не восхищаться, глядя на то, как умело он справляется, как в зале, так и на кухне. Несмотря на то, что в обед без заранее забронированного столика в Somodó не попасть, блюда появляются на столе одно за другим.

Шоджиро переехал в Барселону в 1979, и в его рецептах нашли отражения, с одной стороны, добротная средиземноморская кухня, а с другой – утонченность японской гастрономии.

Первое блюдо – небольшая закуска от шеф-повара – на первый взгляд напоминает кальмара во фритюре. На деле оказывается, что вместо самого кальмара – нежный соус с чернилами каракатицы, в хрустящей темпуре. Вольная интерпретация популярного испанского блюда chipirones en su tinta.

Следующим последовал салат с маринованной макрелью и томатным сорбетом. Макрель поразила упругой, но в то же время нежной плотью, а свойственный рыбе интенсивный вкус был сбалансирован сладковатым сорбетом и ароматным оливковым маслом. Хрустящие салатные листья и тонко нарезанный редис добавили блюду интересное текстурное решение.

B0198120-60C8-4A63-B491-893FBC96E4FF
Salad of marinated mackerel and tomato sorbet / Салат с маринованной макрелью и томатным сорбетом

Как основное блюдо я сделала выбор в пользу на первый взгляд странного дуо из морского черта и свиной щеки. На деле – насыщенный вкус свинины и ожидаемо постное мясо рыбы гармонично сочетались между собой, а благодаря щепотки паприки блюдо приобрело приятный пряный аромат.

Перед основным десертом мне был предложен небольшой треугольник мягкого сыра – из смешанного молока, который принесли на ломтике хлеба с сухофруктами и яблочным джемом. Это был приятный сюрприз – хотя бы потому что до самого десерта никто не упомянул о том, что их на самом деле будет два. К тому же, сыр оказался очень нежным, со слегка ореховым вкусом – который был удачно подчеркнут не приторным яблочным джемом.

1FEA18F7-024E-4680-99BB-6817677D6C3B
Cream of fresh cheese with candied fruit / Творожный крем с засахаренными фруктами

В качестве десерта я выбрала крем из творожного сыра с засахаренными фруктами. Бархатный, с богатым молочным вкусом, крем сам по себе был не слишком сладким, а благодаря фруктам запомнился медовым ароматом.

Я, несомненно, осталась под приятным впечатлением от обеденного предложения в Somodó – и не в последнюю очередь меня, конечно, удивила цена. Когда я уже уходила, шеф Шоджиро поблагодарил меня за встречу, и могу поспорить – даже сдержанно улыбнулся.

Всего на обед ушло чуть более часа, и, удивительным образом, только два бокала вина.

Somodó. Carrer de Ros de Olano, 11. Metro Fontana (L3).

Prices: Lunch menu 20€. Light tasting menu 29€ (vat not included). Somodó menú 35€ (vat not included). Neither of the last two options includes drinks.

Official website.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s