dinner at Vic Braseria

I really wish I could say something like “I could not keep up with the blog because my social life / work / personal relationship is so exciting – I had no time to write” – but the truth is I have been doing too much crossfit for the past couple of weeks and even more fooling around.
On the plus side… Well, actually I am not complaining – I quite enjoy crossfit, and I am terrific at doing nothing.

(русская версия в продолжении поста)

Normally it takes me weeks, and hundreds of reviews on social media to choose a restaurant. And even then I can easily change my mind last minute. But then there is Vic Braseria – which was discovered by sheer accident and turned out to be one of my favourite restaurants in Barcelona.

That being said the first time I came here, the restaurant did everything but impress me. The waiting time in between the orders was ridiculously long, the waiter was rushing from table to table handing out wrong plates in the wrong order. And although the food itself was flawless, it was hard to overcome faulty service and enjoy it.

However, the food was indeed so good – I have decided to give the restaurant a second chance, and could not be more right.

So what is the big deal about Vic Braseria? Well, first, I have to warn vegetarians – probably, it would not end up as your favourite, because the restaurant’s speciality is meat. Second, they have A LOT of it. Spare ribs, entrecôte, entraña, sausages, veal, pork, chicken and rabbit – you choose, and all of it comes from local farms.

Side dishes available are potatoes, white beans, and salad. And whatever you choose you’ll get a generous dollop of aioli (garlic-spiked mayo) to go with it.

First courses and appetisers are simple but the execution is superb.

IMG_2592
Sardines, bread, tomato, and lots of fragrant olive oil – so simple, so good. / Сардины, румяный хлеб, свежие помидоры, и всё это щедро приправлено оливковым маслом – просто и невероятно вкусно.

Pan con tomate – toasted “coca” flatbread with tomato – arrives with a nice char, and generous drizzle of olive oil. Sardines turn out super oily, with distinct smoky flavor, and make up for a perfect pairing for that crusty bread. Grilled asparagus – tender, but with crisp exterior, and subtle bitterness, which is tempered by sweet and sour romesco sauce. The latter is a Catalan favourite, a thick dip which combines char-grilled red peppers and nuts (hazelnuts or almonds), and traditionally is served with calçots (giant spring onions). Another remarkable starter – truffle-scented cannelloni with pullet (young hen) – creamy, lush filling, with heady aroma of the truffle.

IMG_2604
Cannelloni arrive covered with delightfully chewy crust and recognizable truffle aroma. / Каннеллони приносят с зажаренной корочкой бешамеля и узнаваемым ароматом трюфеля. 

For a sweet tooth the restaurant offers plentiful desserts – local cottage cheese, mato, with dribbles of honey; fresh fruit dusted with powdered sugar; chocoholic’s dream come true – brownie with chunks of walnuts; champagne sorbet; or crema catalana, a Catalan version of famous French crème brûlée, which arrives with delirious sugar crust and luckily not overwhelmingly sweet.

The service did not let down either. In fact I have come to the restaurant on several occasions, and never had a slight complaint. But I do have some more good news.

IMG_2621
Amber-colored herbal liquor – orujo de hierbas – has some 30% alcohol content, and is traditionally served after the meal to help digestion. / Золотистый крепкий ликёр (содержит до 30% алкоголя),  настоянный на травах и известный как orujo de hierbas, традиционно подают после трапезы. 

They bring you a small bottle of herbal or coffee liquor (orujo) once you are done with the food – and you see, my grandma has taught me that it is extremely rude to turn down an invitation at the table, and while I am not 100% sure if this goes for beverages as well, just in case I gave it a shot. And then a second one. And now that I am thinking, next time I am in Vic Braseria for dinner, I’d be really bumped if there won’t be any free liquor after the meal.

IMG_2611
Each piece of meat is served with vegetables or beans on the side, and quite a spoonful of garlicky mayo. / Мясо подают с овощами либо фасолью, и щедрой порцией айоли.

Мне бы очень хотелось сказать, что отсутствие постов в последнее время связано с тем, что мои личная жизнь и работа настолько увлекательны, что у меня просто не было времени ничего сочинять – на самом деле, я просто слишком много занималась кроссфитом, и ещё больше просто бесцельно слонялась из угла в угол.
С другой стороны… Да вообще-то нет никакой другой стороны. Я люблю кроссфит, а бездельничать у меня получается даже лучше.

Обычно для выбора ресторана мне нужно перечитать две сотни отзывов в социальных сетях, и даже после такой невероятной траты времени я могу запросто передумать в последний момент. В то же время, один из моих  самых любимых ресторанов – Vic Braseria – был найден волей случая. Правда, надо заметить, что случай этот был не из удачных – ресторан тогда мне запомнился сумбурным обслуживанием, которое затмило действительно вкусную еду. Правда, еда мне понравилась настолько, что я решила дать ресторану второй шанс – и, как оказалось, не зря.

IMG_2585
Posh at first sight, Braseria Vic turned out to be an affordable yet high-quality place. / Ресторан только кажется дорогим, ровно до тех пор, пока не открываешь меню – с более чем демократичными ценами.

Во-первых, дорогие друзья-вегетарианцы можете отвернуться. Специализация ресторана – мясо на гриле. Во-вторых, его здесь – выбирай не хочу. Курица, телятина, баранина, кролик – всё от местных фермеров. А любимую в Каталонии колбасу -“бутифарру”, в состав которой, кроме свинины, входит полдесятка специй (а иногда и варёная кровь животного) – готовят на кухне самого ресторана.

На гарнир можно выбрать картофель, белую фасоль, или салат. Вместе с гарниром приносят отнюдь не маленькую пиалу с белым соусом – это айоли, средиземноморский соус на основе чеснока и оливкового масла. Впрочем, о наличии чеснока догадаться можно и без подсказки.

Закуски может быть и не самые изобретательные, но исполнение – выше всяких похвал. Среди них и любимый в Каталонии pan con tomate – незамысловатый рецепт жареного на гриле хлеба, натертый свежим помидором и  добротной порцией оливкового масла; маринованные сардины – сочные, мясистые – самое то для хрустящего хлеба. Спаржа на гриле нежная, но с румяной корочкой, и к ней в придачу подают “ромеско” – соус на основе печёных перцев и орехов (лесного либо миндаля). Из горячих закусок обязательно стоит попробовать каннеллони с куриным мясом и  трюфелем – начинка просто тает во рту, а аромат трюфеля придаёт блюду изюминку.

IMG_2619
Luscious cream with sugar crust, known as crema catalana, is among Catalan most beloved desserts. / Crema catalana – нежнейший заварной крем, с сахарной корочкой, один из самых популярных в Каталонии десертов. 

Любители сладкого останутся довольны широким выбором десертов.  Здесь есть и творожный сыр “мато”, который традиционно подают с мёдом; салат из сезонных фруктов, обсыпанный сахарной пудрой; насыщенный шоколадный торт с грецкими орехами – аналог американских брауниз; сорбет из шампанского, и, конечно, классический Каталонский десерт – crema catalana – заварной крем с хрустящей, карамельной корочкой.

После не самого удачного первого ужина в ресторане я немного опасалась за обслуживание – но мои опасения себя не оправдали. На самом деле, я ужинала в Vic Braseria уже неоднократно с тех пор, и претензий к ресторану у меня нет.

Зато есть ещё один плюс – после ужина вам приносят небольшую бутылочку местного крепкого ликёра. Это может быть orujo de hierbas – ликёр, настоянный на травах, или orujo de café – кофейная настойка. Теоретически, как дижестивы, оба призваны помочь переварить пищу. И, поверьте, после такого количества мяса еды, все средства хороши.

IMG_2612
Vic Braseria. Carrer de Sicília, 202. Official page. Pan con tomate 2,10€. Starters 4,75 – 11,50€. Roasted asparagus 5,95€. Mains 8,15 – 20,05€. Desserts 4,45 – 4,90€. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s